Søk
 

Bildegalleri


Booking og forespørsler rettes til  Servicetorget - Askim Kommune på tlf: 69 68 10 00 eller e-post postmottak@askim.kommune.no

Forespørsel om aktiviteter for grupper kan sendes på e-post - romsasen@gmail.com

[Du står her: Info/Romsåsens historie]

Fra bygdeborg til Askims første industri.

På toppen av Romsåsen ligger det rester etter en bygdeborg fra jernalderen, altså 300 til 600 år e. Kr. Rester er utvilsomt den rette betegnelsen, for tidens tann har gjort sitt, hjulpet av Askim kommune som i 1935-36 anla vannverk på stedet. Det var dessverre mange år før lov om kulturminner ble gjort gjeldende, men restene av bygdeborgens er iallfall fredet. 

Det er lett å ta seg frem i Romsåsen, som for øvrig har navnet etter Rom gård like ved, du finner så vel stier som skogsbilvei i åsen. Askim Historilag har de siste årene også ryddet og merket store deler av stien i Romsåsen. Rasteplasser og utsiktspunkter er også satt i stand. Tilbake fra vandringen, på veien som fører inn fra Kykkelsrudveien, kan du stoppe opp å se den aller siste severdigheten, nemlig en nokså sjelden plantevekst, dvs. Sakhalin-sliranke som fullt utvokst når innpå to meters høyde og brakt til Norge som såkalt ballastvekst. Hvordan den har havnet fra Sakhalin i den østre delen av Russland i Stillehavet til Romsåsen er en gåte, Glomma er rett nok ikke så langt unna, men oversjøisk skipsfart like opp under Kykkelsrud – nei!


 

 
Nyheter:

Webdesign